Restauratorzy zorientowali się, że z płatnej wigilii chcą korzystać nie tylko firmy, lecz także indywidualni klienci. Głównie w dużych miastach i zazwyczaj z braku czasu. – Mamy specjalne menu wigilijne. 24 grudnia można przyjść do naszej restauracji z rodziną i zjeść wigilijny obiad – mówi Karolina Stawicka z You & Me Bar w Warszawie.
Na wigilię zaprasza też restauracja Rycerska w Szamotułach. Koszt od osoby to 65 zł. W cenie zawarte są tradycyjne świąteczne potrawy, nakrycie stołu, opłatek oraz kolędy.
Coraz większą popularnością cieszą się również wigilie na wynos, czyli kupowanie gotowych wigilijnych potraw. – Mamy już kilkanaście zamówień. Dania możemy dostarczyć do domu. Przy 12 potrawach proponujemy rabat – mówi Paweł Maderski z restauracji Monte Eco w Sopocie.
Na wynos potrawy wigilijne przygotowuje też restauracja Oberża w Legnicy. Za barszcz czerwony z uszkami trzeba zapłacić 6 zł, za karpia w galarecie 14 zł.
Reklama
W wersji mini zestaw dla jednej osoby kosztuje 50 zł. Obejmuje niezbyt wyszukane wigilijne dania: kaszę, kapustę czy barszcz. Za wersję maksi zapłacimy nawet 100 zł od osoby. – W takim zestawie możemy umieścić wyszukane dania kuchni regionalnej – twierdzi Bogumiła Nonckiewicz-Steliga, właścicielka restauracji Zbójnica Grota w Zielonej Górze.
Reklama